[...] (niszczy serce i nerki), drżenie kończyn, skurcze mięśni, apatię, depresję, majaczenie, zaburzenia zdrowia układu kostnego, zawroty głowy lub śpiączkę itd. Referencje, badania, literatura: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711 Ali Türker1 and Muhammed Zahit Kahraman Investigation of Acute [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
[...] wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. Jakość dostępnych dowodów może [...]
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
[...] trochę do nadrobienia. Stan ten wskazuje już na odwodnienie! Woda a inne płyny Zastanawiasz się pewnie, czy herbata lub kawa jest akceptowalnym substytutem wody. Chociaż badania pokazują, że napoje zawierające kofeinę, takie jak kawa czy herbata, również nawadniają, to mimo wszystko woda jest lepszym rozwiązaniem. Jeśli lubisz pić płyny [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]
[...] To wątpliwe, ale bez wątpienia warto go wypróbować jako środek wspomagający, szczególnie u osób dbających o glikemię. Ze względu na źródło (Iran), nie traktowałbym tego badania, jako ostatecznej wyroczni. Wiele razy zawiodłem się na wynikach badań pochodzących z tego kraju. Źródła: J Diabetes Res. 2016; 2016: 2868652. Published online 2016 [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
[...] długofalowo na nerki, wątrobę, układ immunologiczny, serce i układ krążenia. Należy dobrze przemyśleć wspomnianą kwestię, szczególnie jeśli ktoś nie wiąże całego swojego życia z kontynuowaniem treningu. Referencje, badania, piśmiennictwo: Izabella Czajka-Oraniec, Wojciech Zgliczyński Ginekomastia https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/1237
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] marathon” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2289500 3.Gabriela Parol, Renata Główczyńska „Jak w codziennej praktyce kardiologicznej interpretować wyniki badania spiroergometrycznego u pacjentów z niewydolnością serca?” 4. Prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Jastrzębski „Fizjologia człowieka” Akademia Wychowania [...]
[...] treningu oporowego wykonywała trening o wysokiej intensywności w podobnym interwale czasowym. Obie grupy zrobiły 7-minutową rozgrzewkę przed treningami. Uczestników tego badania podzielono na trzy kategorie: osoby niewytrenowane, osoby regularnie trenujące oraz grupa osób z cukrzycą typu 2. Wszystkie trzy grupy wykazały poprawę funkcjonowania [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] to próg 1000 µg na kg, czyli 1 mg rtęci na kg ryby). Wniosek jest taki, iż niektóre próbki tuńczyka pospolitego przekraczały normę 2,59 raza! To nie wszystko, w niektórych badaniach ryby miały w mięsie stężenia rtęci, które dziesięciokrotnie przekraczały ustalone przez KE normy! Niektóre szczepionki miały 0,00005 g, czyli 50 µg w porcji. Ryba [...]
[...] wielu z nas nie jest nawet świadoma, że może narażać własne zdrowie. Czasami jednak warto się zatrzymać i zastanowić, z czego wynikają te ostrzeżenia. Część z uczestników badania piło dwie porcje (dwie butelki lub dwie puszki), a część po jednej. Po dwóch godzinach przeprowadzono testy. Analizy składały się z bardzo czułych testów moczu na [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]